Voedselthermometers om de voedselveiligheid te waarborgen
Voedselthermometers om de voedselveiligheid te waarborgen
Beheersing van de temperatuur is één van de belangrijkste pijlers binnen diverse richtlijnen. Om de voedselveiligheid te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk om de critical control points regelmatig te monitoren. Bijvoorbeeld voor het bereiden, terugkoelen, bewaren, transporteren en distribueren van levensmiddelen. Hiervoor is onder andere een uiterst betrouwbare voedselthermometer nodig.
Gullimex heeft een groot assortiment hoogwaardige meetinstrumenten, allemaal van het merk Ebro. Deze producten stellen u in staat om precieze metingen uit te voeren, die gemakkelijk af te lezen zijn. Deze veelzijdige digitale voedselthermometers zijn eenvoudig in gebruik en dankzij hun compacte formaat zeer draagbaar.
De Ebro thermometers worden altijd geleverd inclusief batterijen en zijn voorzien van een ISO-kalibratiecertificaat. Daarmee voldoen onze digitale thermometers aan de volgende richtlijnen: HACCP, BRC, IFS, GMP en ISO22000.
Eigenschappen van een goede voedselthermometer
De volgende eigenschappen samen maken het mogelijk dat de voedsel temperatuurmeters 100% betrouwbaar zijn in het gebruik:
- Snelheid. Het apparaat moet de temperatuurwaarden van voedsel snel kunnen meten, omdat trage metingen vaak frustrerend zijn, vooral bij dagelijks gebruik.
- Nauwkeurigheid. Het apparaat moet exact de juiste temperatuur meten. Dit is essentieel bij het gebruik van een thermometer. Uw voedsel temperatuurmeter kunt u daarom jaarlijks laten kalibreren bij Gullimex.
- Eenvoudig. De thermometers moeten eenvoudig te gebruiken zijn, zodat iedereen ermee kan werken.
- Gekalibreerd. De thermometers moeten na maximaal één jaar gekalibreerd worden. Dit houdt in dat het apparaat wordt vergeleken met een standaard om de eigenschap vast te stellen.
Toepassingen
Binnen verschillende sectoren zijn voedselthermometers inmiddels niet meer weg te denken. Tijdens de controle van de binnenkomende goederen zijn voedselthermometers een belangrijk onderdeel van het proces. Het is hier van belang dat u meteen meet of de producten op de juiste temperatuur zijn binnengekomen.
Helaas wordt er nog te vaak geconstateerd dat ook horecaondernemers nog niet voldoen aan de voorschriften voor hygiëne. Voor veel bedrijven is dit een lastig aspect binnen het bedrijfsproces. Om het bedrijven gemakkelijker te maken, is de hygiënecode voor de horeca opgesteld. Wanneer er gewerkt wordt volgens deze code, dient men in staat te zijn veilig voedsel te produceren.
Eén van de pijlers binnen deze richtlijnen is het verplichte onderdeel meten en registreren van temperatuur. Voor een sluitende registratie is het verplicht gebruik te maken van een gekalibreerde voedselthermometer. De horeca voedselthermometer stelt horeca ondernemers in staat een nauwkeurige en sluitende registratie van temperatuur te hebben. Hierdoor wordt er voldaan aan het HACCP-plan.
Ieder bedrijf dat met voeding of drank werkt, zal moeten werken volgens de algemene hygiënecode die in Nederland van toepassing is. Wanneer er gewerkt wordt volgens de algemene hygiënecode voldoet u automatisch aan de wettelijk voorgeschreven regels voor voedselveiligheid. De horeca thermometers, zoals bijvoorbeeld de Ebro TLC750i voedselthermometer, voldoen aan de HACCP-eisen en worden geleverd inclusief ISO-kalibratiecertificaat.
Voedselthermometer conform HACCP
De voorschriften van HACCP en andere vergelijkbare normen vormen een uitgebreid kader voor veel bedrijven, en het handhaven ervan kan een uitdaging zijn. Deze richtlijnen bestrijken het hele proces, van inkoop en ontvangst tot het productieproces, opslag, verkoop en distributie.
Voor het beheersen van de critical control points is het verplicht een voedselthermometer te gebruiken. Denk hierbij aan de opslag- en presentatietemperatuur. Maar ook aan het verhitten en afkoelen van producten. De thermometer moet voldoen aan de eisen van HACCP.
De wetten en voorschriften van HACCP verplichten het daarnaast om een gekalibreerde thermometer te gebruiken. Het meetinstrument moet minimaal één keer per jaar gekalibreerd worden. Gedurende de controles moet dan aangetoond kunnen worden dat de thermometer jaarlijks wordt gecontroleerd en gekalibreerd.
Een voedselthermometer kalibreren
Om ervoor te zorgen dat uw voedselthermometer betrouwbare metingen blijft leveren, is het van essentieel belang om regelmatig kalibratie uit te voeren. Bij ons ServiceCenter bieden wij een unieke kalibratieservice waar meetinstrumenten van diverse merken gecontroleerd en gekalibreerd kunnen worden.
Indien u aangemeld bent voor deze service, krijgt u van ons een oproep. De oproep ontvangt u enkele weken voor het verstrijken van de termijn. Wanneer u zo’n oproep ontvangt, stuurt u uw te kalibreren instrument naar ons op door middel van onze gele verzendkoker. Wanneer wij uw instrument ontvangen hebben, wordt deze gekalibreerd.
De voedselthermometer wordt voorzien van een kalibratiecertificaat. Daarmee kunt u bij controles aantonen dat u voldoet aan de gestelde eisen in de diverse richtlijnen.