The Greenery is een internationale verkooporganisatie van verse groente en fruit in eigendom van de Nederlandse telercoöperatie Coforta. De organisatie levert een compleet dagvers assortiment van groente en fruit aan supermarkten, groothandelaren, cateraars en verwerkende industrie. Om haar assortiment jaarrond aan klanten te leveren, werken ze intensief samen met haar telers en andere samenwerkingspartners.

Om de productkwaliteit te kunnen monitoren in een organisatie van deze omvang is eenheid in registratie en manier van meten een vereiste. En dat is dan ook precies wat kwaliteitsmanager The Greenery Growers Ton de Weerdt in gang zette toen hij namens het bedrijf twee nieuwe meetinstrumenten aanschafte voor de telers van de productunit zachtfruit.

PAL-1 refractometer van ATAGO

Begin 2021 voerde The Greenery Growers bij al haar telers van de productunit zachtfruit twee nieuwe meetinstrumenten in. Het ging om de PAL-1 refractometer van Atago en de TTX 110 thermometer van Ebro. De refractometer is een klein, waterdicht en digitaal apparaat om de suikerwaarde (de Brix-waarde) van een product te meten. En deze PAL-1, dat op dit moment wereldwijd dé standaard is, verkoopt Gullimex al vele jaren en behoort tot de top 10 best verkochte producten. Ton de Weerdt: ‘Sommige klanten stellen strikte eisen aan die suikerwaarde. Dan is het prettig om te werken met een instrument waarop je kunt vertrouwen. En de PAL-1 is wereldwijd dé standaard.'

TTX110 thermometer van Ebro

‘Wil je de kwaliteit in je keten borgen – van teler tot aan consument – dan is temperatuur van groot belang. Een aardbei of framboos kun je niet slecht gekoeld bewaren. Telers moeten er daarom voor zorgen dat de temperatuur na de oogst gelijk wordt teruggebracht. En dat zullen ze moeten aantonen door te meten en te registreren. Nu gebruikt elke teler hiervoor exact hetzelfde apparaat. Dan weet je dat de meetresultaten vergelijkbaar zijn en realiseren we samen een zo gesloten mogelijke keten.’ 

Hoe staan de telers in deze ontwikkeling?

‘De telers begrijpen het belang van betrouwbare data. Meten is nodig uit het oogpunt van voedselveiligheid en procesbewaking. Maar ze weten ook: als de klanten waaraan wij leveren hierom vragen, dan werk je mee. De meetinformatie geeft bovendien ook zinvolle input voor hun eigen bedrijfsontwikkeling. Met bepaalde manieren van telen kun je bijvoorbeeld de Brix-waarde beïnvloeden. Of je komt tot de conclusie dat je een ander ras moet gaan telen om de gewenste Brix-waarde te behalen en zo de aantrekkelijkheid van je aanbod te vergroten.'

The Greenery Growers & Gullimex

‘Wij hebben als sinds jaar en dag een relatie met Gullimex voor onze apparatuur. Dat loopt gewoon goed. We worden regelmatig benaderd door concurrenten en dan kijk je wel eens naar apparatuur en naar prijzen. Maar er is geen reden om over te stappen. De service is zoals het hoort te zijn, de producten zijn degelijk en de jongens van Gullimex zijn eerlijk.'

Referentie

“Wanneer we allemaal met dezelfde instrumenten meten, wordt het borgen van kwaliteit en proces een stuk makkelijker.”

Ton de Weerdt, kwaliteitsmanager The Greenery

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer