Het meten van de pH-waarde van voedselproducten is een groot onderdeel van het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van voedsel. Het meten van de zuurgraad is, naast het meten van de temperatuur, één van de belangrijkste indicatoren voor de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen. Ook wordt, naast het bepalen van de kwaliteit en veiligheid, de bewaartijd bepaald met het meten van de pH van voedsel. 

Wat houdt de pH-waarde in?

De afkorting ‘pH’ staat voor het Latijnse ‘Potentia Hydrogenii’. De pH zegt iets over de concentratie van waterstofionen en hiermee wordt de zuurgraad van een product bedoeld. Dit kan zijn van bijvoorbeeld een waterige oplossing of van semi-vaste voedingsmiddelen zoals vleeswaren. 

De pH-waarden worden uitgedrukt met behulp van de pH-schaal. Deze schaal loopt op van 0 tot 14. Hoe meer waterstofionen er in de voeding aanwezig zijn (H+), hoe zuurder het wordt. 

Een lage pH-waarde betekent dat het gemeten product zuur is. Om een product zuur te noemen, moet deze een pH-waarde tussen 0 en 7 hebben. Een pH van 7 wordt pH-neutraal genoemd. Zuiver water heeft bijvoorbeeld een pH-waarde van 7. Wanneer de pH ligt tussen de 7 en 14, dus wanneer er een hoge pH-waarde wordt gemeten, wordt het gemeten product basisch of alkalisch genoemd. 

Dus: is de pH-waarde hoger, dan is het product minder zuur. En is de pH lager, dan is het product juist zuurder. 

Wat zegt de pH-waarde over voedselkwaliteit? 

Zoals beschreven, zegt de pH-waarde niet alleen iets over de kwaliteit en veiligheid van voedsel, maar ook over de bewaartijd van het product. Van veel producten kan de pH gemeten worden. Denk hierbij aan vlees, yoghurt, kaas, melk, groenten en fruit en nog veel meer. Hiervoor is het belangrijk een goede pH-meter te gebruiken, want betrouwbare pH-metingen zijn essentieel in de voedingsindustrie. 

De kwaliteit van vlees kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door diverse factoren. Zo is onder andere de gezondheid en een dier een belangrijke indicator voor de kwaliteit van vlees. Maar ook kan de kwaliteit veranderen wanneer het dier stress ervaart of wanneer het anders gevoed wordt. 

Zeker bij de export kennen de meetresultaten van pH nauwe grenzen. De gemeten pH bepaalt of het vlees geschikt is voor de verkoop. Gemiddeld ligt de pH van goed vlees tussen de 5.0 en 6.9, afhankelijk van welke vleessoort er gebruikt wordt. 

Sommige pH-waardes moeten juist hoger zijn, en bij andere vleessoorten is een lagere zuurgraad beter. Zo is de pH-waarde van droge worst idealiter een stuk lager dan de pH-waarde van kookham en geldt, over het algemeen, dat het vlees afgekeurd zal worden, als de pH-waarde stijgt naar boven de 7.

Wat is een pH-meter? 

Wanneer je de zuurgraad van producten zo nauwkeurig mogelijk wil meten, heb je een geschikte pH-meter nodig. Eén van de belangrijkste onderdelen van een goede pH-meter is de pH-elektrode. Voor verschillende toepassingen van de meters zijn verschillende elektroden beschikbaar. 

Bij Gullimex hebben we de digitale pH-meters van het merk Ebro. Met de eenvoudig te bedienen meters zijn de waarden af te lezen in verschillende producten of oplossingen. 

Naast de vaak gekochte meters, kunt u ook een complete set kopen. Bijvoorbeeld de Ebro ST 1000 pH-meter set. Deze set bevat alle benodigdheden om eenvoudig de zuurgraad te meten van bijvoorbeeld uw vleeswaren. 

Een pH-meter kalibreren 

Het is belangrijk om een pH-meter regelmatig te laten kalibreren. Alleen zo kunnen betrouwbare metingen gegarandeerd worden. Het kalibreren van een meetinstrument kunt u jaarlijks laten verzorgen door Gullimex. Wij hebben hiervoor een unieke service ontwikkeld. 

Gullimex biedt u de mogelijkheid om alle meetinstrumenten jaarlijks te laten controleren en te kalibreren. Wanneer u bent aangemeld voor deze service, krijgt u enkele weken voor het verstrijken van uw kalibratiecertificaat datum bericht van ons. U kunt dan uw meetinstrument ter controle aanbieden. Dit zorgt ervoor dat u zoveel mogelijk zekerheid heeft over de werking van uw meetinstrumenten. 

Na deze kalibratie kunt u uw meetinstrumenten weer inzetten en gebruiken onder veeleisende omstandigheden. Wanneer u uw meetinstrument ter reparatie of kalibratie hebt aangeboden, kunt u ook gebruik maken, indien op voorraad, van een vervangend exemplaar, indien u niet zonder uw instrument kunt.

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer