Volgens de Europese Hygiëneverordening moet ieder bedrijf dat levensmiddelen en/of diervoeders produceert, verwerkt of distribueert een voedselveiligheidsplan opstellen. Dit moet gebeuren volgens principes van het voedselveiligheidssysteem HACCP. In de richtlijnen van HACCP staan de eisen beschreven voor het proces van inkoop, ontvangst, productieproces, opslag, verkoop en transport. Ondernemers moeten in staat zijn voedselveiligheid te kunnen waarborgen.

Volgens de richtlijnen van HACCP, is het verplicht om jaarlijks je thermometer te laten kalibreren. Door het vaak gebruiken van de voedselthermometer, kan het ertoe leiden dat deze meetafwijkingen gaat vertonen. Dit kan de voedselveiligheid in gevaar brengen. Om dit te voorkomen, adviseren wij u om uw thermometer of temperatuurlogger jaarlijks te laten kalibreren en te onderhouden. 

Wat is kalibreren?

We kunnen dus wel zeggen dat uw meetinstrument kalibreren erg belangrijk is. Bij het kalibreren van een meetinstrument wordt er gecontroleerd of de temperatuur die het instrument aangeeft ook de werkelijke temperatuur is. Tijdens het kalibreren, wordt uw meetinstrument vergeleken met een referentie instrument. 

De afwijkingen ten opzichte van de internationale standaarden worden geanalyseerd en deze eventuele afwijkingen worden vastgesteld in een correctietabel. Wanneer er sprake is van een afwijking, wordt deze gecorrigeerd. Het corrigeren van het meetinstrument wordt ook wel justeren genoemd. Na het justeren wordt het meetinstrument opnieuw gekalibreerd om te kijken of het meetinstrument de juiste metingen weergeeft. 

Wanneer de kalibratie van de thermometer is afgerond, wordt een kalibratiecertificaat afgegeven. Met het kalibratiecertificaat kunt u vervolgens aantonen dat het meetinstrument aan de internationale standaarden voldoet. Op het kalibratiecertificaat worden de volgende gegevens vermeld:

  • Aantonen van herleidbaarheid: welke standaard is gebruikt?
  • Onder welke condities werd de kalibratie van het meetinstrument uitgevoerd?
  • Welke meetpunten zijn gebruikt?
  • Welke afwijkingen zijn geconstateerd?

Service Center Gullimex

Wilt u uw meetinstrument kalibreren? Als HACCP-specialist op het gebied van voedselveiligheid, hebben wij sinds de invoering van de HACCP-richtlijnen ons eigen Service Center. Hier bieden wij de mogelijkheid om alle temperatuurloggers en voedselthermometers van ieder merk te laten kalibreren. 

Ons ServiceCenter kalibreert jaarlijks ca. 25.000 instrumenten waarvan 19.000 via onze kalibratieservice en ca. 6000 via onze reparatieservice. Onze specialisten voeren deze service uit voor klanten zoals cateraars, alle oliemaatschappijen (tankstations), KNVB-sportkantines, keuringsdiensten, slagers, bakkers, grootkeukens, etc. 

De kalibratie wordt uitgevoerd in stabiele thermostaatbaden voor drie kalibratiepunten: -20 °C, 0 °C en 120 °C. De referentiethermometer, waarvan de kalibratie herleidbaar is, heeft een nauwkeurigheid van +- 0,03 °C. Dit instrument wordt jaarlijks geijkt en gecertificeerd door een erkend instituut. 

Behalve de thermometer met insteekvoeler, kalibreren wij ook thermometers met infrarood optiek. Ook de infrarood thermometers kalibreren wij op drie kalibratiepunten, namelijk 0 °C, 20 °C en 60 °C. 

Klanten die gebruik maken van de kalibratie oproep krijgen ongeveer twee weken voor het verstrijken van de certificaat datum een oproep om het meetinstrument ter controle aan te bieden. Met de eerste kalibratie oproep ontvangt u ook een gele kunststof koker. Deze koker is voorzien van een voorgedrukte adressering. U hoeft alleen het meetinstrument in de gele koker te plaatsen en deze te verzenden. De speciale gele verzendkoker wordt gebruikt om een veilige verzending te waarborgen en gaat jaren mee.

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer