De gevaren van salmonella

Salmonella is een pathogene bacterie die voornamelijk in dierlijke levensmiddelen voorkomt, maar ook in thee, specerijen en chocolade. De bacterie is een veel voorkomende verwekker van een gastro-enteritis, wat symptomen als diarree, buikpijn en koorts veroorzaakt. Gelukkig gaan de klachten meestal na drie tot zeven dagen vanzelf weg. Salmonella komt wereldwijd 1 miljard keer per jaar voor. 

Daarnaast kan een besmetting met salmonella dodelijk zijn voor mensen met een lagere weerstand. Bij ouderen en jonge kinderen kunnen de klachten erger worden, vanwege eventuele uitdroging. Voor mensen die al lijden aan een andere ziekte, kan een salmonellabesmetting zich ook uitbreiden naar de bloedbaan. Dit kan als gevolg urineweginfecties, bloedvergiftiging of hersenvliesontsteking hebben.  

Afgelopen jaren heeft de NVWA helaas moeten constateren dat veel levensmiddelen niet voldoen aan de gestelde eisen voor ziekteverwekkers. Ook het aantal teruggeroepen producten welke door salmonella besmet is, is toegenomen. Een recall is dan ook voor levensmiddelenproducenten de laatste mogelijkheid om een voedselinfectie te voorkomen. 

De salmonella bacterie komt in verschillende levensmiddelen voor, maar het meest in dierlijke producten. Bij rauwe eieren, rauw vlees en zuivelproducten is het verstandig om extra goed op te passen dat deze niet besmet zijn.

Waarom wilt u salmonella voorkomen? 

Voor u als levensmiddelenproducent betekent dit dat u regelmatig monsters moet nemen om te laten testen op pathogenen. Dit zorgt ervoor dat voorkomen wordt dat uw product de bron wordt van ziektes van uw consumenten. Ook kunt u sneller handelen wanneer producten met salmonella besmet zijn.

Maar niet alleen voor de gevaren rondom eventuele ziektes voor uw consument is het goed om te testen op salmonella. U bespaart ook kosten als u regelmatig salmonella testen uitvoert. Er zijn bijvoorbeeld transportkosten nodig om producten terug te halen en er moeten kosten gemaakt worden om de producten te vernietigen. Ook komen er kosten voor onderzoek en documentatie bij.

Hoe kunt u salmonella voorkomen? 

De kans op besmetting met Salmonella is groot wanneer er niet hygiënisch wordt gewerkt of wanneer er sprake is van onvoldoende verhitte rauwe dierlijke producten. Daarom is het onder andere belangrijk dat uw handen zorgvuldig gewassen zijn voor het aanraken van rauw vlees. En is het goed verhitten van vlees en eieren een vereiste. Ook is het belangrijk dat gereedschap goed schoongemaakt wordt na gebruik. 

Daarnaast is dus regelmatig testen op salmonella heel belangrijk. De detectie van salmonella op traditionele wijze is een langdurig proces, maar kan sneller en vereenvoudigd worden met de salmonella sneltesten. Door deze sneltesten kunt u het langdurige proces inkorten en uw producten sneller aan supermarkten en andere partijen vrijgeven. 

Onderstaande testen helpen u om een snel en betrouwbaar resultaat te verkrijgen en uw doorloopsnelheid te garanderen. Met de oppervlakte swabs van Hygiena kan gecontroleerd worden of een oppervlakte goed gereinigd is. Naast de bekende ATP-swabs die in een ATP-meetinstrument na tien seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals salmonella. 

Met de salmonella testen van Hygiena is er al een positief resultaat na 24 uur en geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd. De gewenste informatie is sneller voorhanden dan bij laboratorium onderzoeken. Hierdoor kan sneller overgegaan worden tot een batch vrijgave. Bovendien kan er bij positief resultaat sneller ingegrepen worden om terugroepacties en eventuele imagoschade te voorkomen. 

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer