Wat valt er onder voedselveiligheid?

Voedselveiligheid is één van de belangrijkste aspecten in de horeca. Het zorgt ervoor dat gasten veilig kunnen genieten van de gerechten die worden geserveerd. En dat er zo min mogelijk risico’s zijn op voedselvergiftigingen. 

Hierom is het belangrijk dat restaurants zich zo goed mogelijk houden aan de voedselveiligheidsnormen. In dit artikel geven we u 10 tips om de voedselveiligheid in uw restaurant op orde te krijgen.

Het HACCP-systeem

Dat het waarborgen van de voedselveiligheid belangrijk is, hoeven we niet nog een keer aan u uit te leggen. Maar wat kunt u doen om uw voedselveiligheid op orde te krijgen? Elk bedrijf dat levensmiddelen produceert, verwerkt of distribueert, moet volgens de Europese Hygiëneverordening een voedselveiligheidsplan opstellen op basis van de regels van HACCP. Voedselveiligheid en HACCP zijn nauw verbonden met elkaar. 

HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. Het volgen van het HACCP-systeem zorgt ervoor dat u niet voor verrassingen komt te staan wanneer er een controle van de Warenautoriteit NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) plaatsvindt.

De 10 tips voor voedselveiligheid

Naast het volgen van het HACCP-plan, kunt u deze 10 voedselveiligheids tips volgen zodat u alle mogelijke gevaren uit de weg gaat:

  1. Houd de keuken schoon: Een schone keuken is een essentieel onderdeel voor veilig voedsel. Het is belangrijk om regelmatig schoon te maken en te desinfecteren om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Als u wilt checken of de reiniging goed uitgevoerd is, kunt u dit doen met de UltraSnaps van Hygiena.

  2. Houd voedsel op de juiste temperatuur: Het is ook belangrijk om voedsel op de juiste temperatuur te bewaren om de groei van bacteriën te voorkomen. Bewaar bederfelijke producten, zoals vlees en zuivel, in de koelkast bij een temperatuur van 4 °C of lager. Houd bereid voedsel goed warm (boven de 60 °C) om te voorkomen dat bacteriën kunnen groeien.

  3. Kook voedsel goed door: Door voedsel goed door te koken, wordt voedselvergiftiging voorkomen. Controleer de kerntemperatuur van vlees om er zeker van te zijn dat het goed gaar is. Dit kan met onze verschillende voedselthermometers van Ebro. De TLC 700 voedselthermometer is een makkelijke, handzame thermometer voor nauwkeurige en snelle insteek metingen.

  4. Houd voedsel gescheiden: Het goed gescheiden houden van voedsel voorkomt kruisbesmettingen. Let erop dat u gebruik maakt van verschillende snijplanken en messen voor rauw en bereid voedsel.

  5. Controleer de houdbaarheidsdatum van producten: Verwijder producten die over de houdbaarheidsdatum zijn en gebruik geen bedorven producten of producten met een beschadigde verpakking.

  6. Zorg voor goede persoonlijke hygiëne van het personeel: Het klinkt vanzelfsprekend, maar dit is lang niet altijd het geval: persoonlijke hygiëne van uw personeel is belangrijk. Zorg ervoor dat ze regelmatig hun handen wassen om zo de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Ook is het belangrijk dat haren vastzitten en dat er zo min mogelijk sieraden gedragen worden.

  7. Zorg voor goede waterkwaliteit: Water dat wordt gebruikt moet schoon en veilig zijn, laat dit regelmatig testen.

  8. Train het personeel in voedselveiligheid: Zorg ervoor dat uw personeel weet hoe voedsel veilig bereid moet worden en biedt regelmatig trainingen aan over hygiëne, voedsel temperatuur en kruisbesmettingen.

  9. Gebruik veilige en hygiënische apparatuur: Controleer apparatuur regelmatig op gebreken en zorg dat alles schoon blijft. Vervang apparatuur indien nodig en zorg dat nieuw apparatuur voldoet aan de voedselveiligheidsnormen.

  10. Documenteer de voedselveiligheid: Laat de temperatuur van de koelkast, vriezer en van het voedsel documenteren. Zo kun je problemen tijdig opsporen en aanpakken.

Onze oplossingen

Om uw voedselveiligheid op orde te houden, biedt Gullimex verschillende oplossingen. Klik hier voor een overzicht van ons aanbod voor voedselveiligheidstesten. 

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer