Wat is kruisbesmetting?

Er wordt gesproken van kruisbesmetting, wanneer u een besmet product bereidt of bewaart en dat product zijn bacteriën over kan brengen op andere producten. Het kan direct gebeuren: als een besmet product met een ander product in aanraking komt. Maar het kan ook makkelijk indirect voorkomen: via messen, snijplanken, het aanrecht, handen, etc. Kruisbesmetting bij voeding wilt u natuurlijk het liefst voorkomen, want het kan ernstige gevolgen hebben. 

Een voorbeeld van hoe een kruisbesmetting kan ontstaan, is wanneer u kip dat al gaar is op dezelfde plank teruglegt als waar u het op hebt gemarineerd voordat u het ging bakken. Een ander voorbeeld is wanneer hetzelfde mes of dezelfde vork dat net bij rauw vlees werd gebruikt, nu wordt gebruikt voor het proeven van groente. Het is super belangrijk om hier alert op te zijn. 

Waar komt kruisbesmetting voor? 

Kruisbesmetting komt veel voor waar gewerkt wordt met rauw vlees, kip en vervolgens met bereide producten. Kruisbesmetting komt dus vooral voor in de keuken, wanneer er bijvoorbeeld met een mes van het ene product dat nog rauw is en besmet is, gesneden wordt in een product dat al bereid is. 

In ziekenhuizen is kruisbesmetting ook een belangrijk thema. Kruisbesmetting in de zorg kan komen door het niet goed genoeg reinigen van werkoppervlakken, vloeren, of andere plaatsen waar ziekteverwekkers zich kunnen verstoppen. Wanneer een ander object dan in aanraking komt met het niet goed gereinigde oppervlak, kan er ook kruisbesmetting ontstaan.

Hoe voorkomt u kruisbesmetting?

Het voorkomen van kruisbesmetting: zorg ten eerste dat bacteriën niet tussen rauwe en bereide producten komen. Zorg ervoor dat wanneer u bijvoorbeeld rauw vlees bereid op een snijplank, dat u vervolgens niet dezelfde snijplank gebruikt voor bereide producten. En zorg ervoor dat (werk)oppervlakken goed schoongemaakt zijn en dat dit regelmatig gebeurt. Of dit nou in de zorg is of in de keuken: dit is erg belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. 

Nog meer tips op een rijtje voor het voorkomen van kruisbesmetting: 

  1. Houd de rauwe producten altijd goed gescheiden van de al bereide producten. 
  2. Als u rauw voedsel hebt aangeraakt, let er dan extra op dat u uw handen goed wast. Regelmatig en goed handen wassen is altijd belangrijk. Gebruik schone, droge handdoeken wanneer u uw handen droogt. 
  3. Het is belangrijk schone materialen, snijplanken, etc. te gebruiken en om deze af en toe vervangen. 

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer