De gevaren van listeria 

Een besmetting met listeria ontstaat bijna altijd door voedsel. Deze besmetting kan voor zwangere vrouwen, een ongeboren kind, pasgeboren baby’s, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem levensgevaarlijk zijn. Bij gezonde mensen kan het voor maag- en darmproblemen zorgen. Dus u kunt wel begrijpen: u wilt listeria voorkomen. 

De zogenoemde listeria monocytogenes is in dieren, in de grond, in water, in de keuken en in de koelkast te vinden. Deze bacterie vermenigvuldigt zich snel op producten. En wat uniek is, is dat het, volgens de NVWA, zich ook in de koelkast vermenigvuldigt. 

De listeria bacterie zit het meest in rauw vlees en vis. Maar ook in kaas, rauwe groenten en fruit, rauwe melk en kant-en-klare maaltijden. De bacterie besmet gemakkelijk allerlei (voedsel)producten en kan endemisch worden in bedrijven die levensmiddelen produceren (RIVM).

Waarom wilt u listeria voorkomen?

Voor u als levensmiddelenproducent betekent dit dat het belangrijk is dat u regelmatig monsters neemt om te laten testen op listeria in voedsel. Dit zorgt ervoor dat voorkomen wordt dat uw product de bron wordt van (ernstige) ziektes van uw consumenten. Ook kunt u vervolgens zo snel mogelijk handelen wanneer producten met listeria besmet zijn. 

De consequenties die er zijn wanneer de bacterie gedetecteerd wordt, brengen ook kosten met zich mee. Heeft u al gedacht aan transportkosten voor het terughalen van producten? Of de kosten voor het vernietigen van het product? Daarnaast komen er kosten voor onderzoek en documentatie, maar ook om een correctief actie rapport op te stellen.

Hoe kunt u listeria voorkomen?

De detectie van listeria op traditionele wijze is een langdurig proces, maar kan sneller en vereenvoudigd worden met de listeria testen van Hygiena. 

Met de oppervlakte swabs kan gecontroleerd worden of een oppervlakte goed gereinigd is. Naast de bekende ATP swabs die in een ATP-meetinstrument na 10 seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals listeria of salmonella. 

Met de listeria testen van Hygiena (Listeria InSite of Mono Glo Test) is er al een positief resultaat na 24 uur en een geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd. De gewenste informatie is sneller voorhanden dan bij laboratorium onderzoeken, zodat sneller overgegaan kan worden tot batch vrijgave. Bovendien kan er bij een positief resultaat zo snel mogelijk ingegrepen worden om recalls en eventuele imagoschade te voorkomen.

InSite Listeria en InSite L. mono Glo testen

InSite Listeria is een snelle en eenvoudige test voor de detectie van listeria-soorten in voedselverwerking omgevingen. Een kleurverandering van geel naar lichtbruin of zwart is vermoedelijk positief. 

  • Geen instrument nodig
  • Positief resultaat na 24 uur incubatietijd
  • Geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd

De InSite L. mono Glo test van Hygiena detecteert listeria ssp. en L. monocytogenes op oppervlakken in minder dan 48 uur. De dubbele test verandert van kleur in aanwezigheid van listeria ssp., terwijl het UV-licht de aanwezigheid van L. mono aangeeft. 

  • Geen instrument nodig
  • Positief resultaat na 24 uur incubatietijd
  • Geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1

Question 1

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 2

Question 2

Answer

Question 2

Answer

Question 3

Answer

Onderwerp 3

Question 3.1

Answer

Question 3.2

Answer